måndag 29 mars 2010

En fråga

En fråga, kör ni med speciella tävlings skor när ni springer tävlingar?

Om JA, vad vinner man på det och finns det risker att det är för kass dämpning? Är det någon som har koll på några bra dojjor som funkar?

9 kommentarer:

Staffan sa...

Jag har inte speciella tävlingsskor, däremot kör jag alltmer med halvlätta skor (Asics DS Trainers, även långpass och jag har ett par nya skor som väger 255g (Brooks ST4 Racer) och som jag tänker springa tävlingar i i år, allt från 5 km till Marathon.

Du vinner i löpkänsla, i ett bättre steg och visst känns det som om det också går lite fortare.

Det finns många modeller av halvlätta skor mellan vanliga joggingskor och riktiga racingflats, värt att prova dessa först. Exempel är nämnda Asics DS Trainers, New Balance 904/905, Saucony Fastwitch, Adidas Adizero Boston... m fl m fl...

Läs den här tråden på jogg.se
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5945&searchstr=Tävlingsskor

eller sök på lätta skor i forumet och du har läsning motsvarande en kortare universitetskurs... :)

Staffan sa...

...gradvis övergång till lättare skor bör göra eventuella problem till följd av mindre dämpning mindre (i takt med att benmuskulaturen stärks).

I Malmö har du ju löplabbet och säkert andra butiker där du bör kunna få bra hjälp

Snorkkis sa...

Jag springer tävling med mina favoritskor ds-trainers. Försöker spara på dem lite sådär till vardags så att de ska vara så pigga som möjligt på tävling.

Joel R sa...

Inga tävlingspjuck här, men önskar att jag hade.

Springer alltid i mina Kayano vilket innebär att jag lyfter ett par ton mer än staffan under ett marathon....

Är dock rädd för skador eftersom jag pronerar rätt mycket med högerfoten.

Löpning & Livet sa...

nope jag äger bara ett par åt gången tyvärr :) Skulle gärna ha åtminstone två par (fast inte nödvändigtvis ett par "tävlingsskor") men det är ju det där med ekonomin.. dock är mina skor (nike structure triax) rätt lätta trots att det är pronationsskor.

Ingmarie sa...

Absolut tävlingsskor! Dels är de ju lättare och sen ger de en helt annan känsla. En slags signal till kroppen att "nu är det race"! ;-)Vilka som är "bäst" går inte att säga. Du måste testa själv. Finns ju olika "lätthet" med.

Snabba Fötter sa...

Om du har möjlighet tycker jag absolut att du ska testa att komplettera din skosamling med ett par lättare skor som du använder på tävling och vissa snabbare träningspass. Det ger dig en kick inför loppet och de är ju också lättare och du känner att det blir lite roligare.

Sen behöver det inte vara ett par toklätta skor, utan jag tycker att du ska kolla vad det finns för lättare skor som passar dig och din fot, men jag håller med andra om att Asics DS Trainer kan vara ett bra val som jag själv sprang mycket i innan jag gick över till Adidas. Inom Adidas kan du titta närmare på deras Adizero-linje för lättare skor, framförallt Adizero Boston och Adizero Adios.

Ellinors dröm sa...

Jodå, jag kör i ett par lättare, mindre dämpade skor på distanser upp till halvmaran. På maran kör jag i något mer dämpade skor. Jag gör det för jag tycker löpkänslan blir bättre samt att det ger en kick till skallen att nu ska det tävlas.
Använder även lättare skor till intervallträning.
Jag varierar skor mycket på träning. Dels för att skorna håller längre och dels för att jag tycker fötter och ben blir gladare av det.

Anna sa...

Staffan, tack för all matnyttig info. Jag gillar att det skulle kännas att hastigheten gick upp, bara det är ju orsak att köpa racingskor.

Sofie, det verkar vara många som gillar DS trainers.

Joel, ja med det är ju jag med. å andra sidan springer man ju bara ett lopp då o då i dom. det är ju ingen mängdträning som gäller.

Andréa, håller med, det är dyrt o jag har dragit mig för ayy köpapå mig en massa skor. Jag använder ett par åt gången istället.

ingmarie, ja du m någon har ju koll på det:)

Snabba fötter, Adidas, varför inte. Jag har aldrig testat adidas.

Ellinor, Jag gillar det där med tävlingskänslan, att man signalera till huvudet att "nu kör vi!". Om man dessutom kan få piggare ben är ju det ett solklart +