torsdag 17 december 2009

I juletid

Snart är det jul och jag kan för första gången på många år känna julstämning innan självaste julafton. Jul är mys och framförallt mys med nära och kära. Men det är även en tid för eftertanke och lite extra ledighet som behövs för att ladda upp sin lite halvslitna batterier.

I juletider handlas det en hel del. Det kommer hela tiden nya siffror på hur mycket vi köper julklappar och annat för i juletider. Det är läskigt mycket pengar som vi lägger på bara saker. Men vad ska man göra? Barn vill ha julklappar och föräldrarna tror att familjen måste ha julmats-ätar-rekord varje år. Skinka, sill, köttbullar och janssons ska inhandlas och lagas i mängder. Kilon ökas på och gymmen fylls av människor efter nyår.

Vad är det i vår kultur som lett till överkonsumtion av precis allt i form av saker, mat och till och med känslor?

P3 i Sveriges radio samlar just nu in pengar i Musikhjälpen och pengarna ska gå till kampen mot malaria. Man kan på ett mycket enkelt sätt skänka en slant genom att sms:a. Dessutom får man önska en låt. En fantastisk sak som man kan göra för varandra och andra. Mina klappar till Vilgot är alla hårda men en mjuk klapp ska han få och dom pengarna ska Musikhjälpen få. (nästan rim eller hur?)

Ha en härlig dag ute i snön. Det biter i kinderna men det är ändå förbannat vackert med all snö.

3 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Ja lite läskigt med denna konsumtion! Jag tycker det överkonsumeras välsigt välsigt mycket i vanliga fall också, men under julen är det ju helt sannslöst!

men trots det gillar jag faktiskt att både köpa och ge bort julklapparna :)

rosenblom sa...

Jag har lyckats övertala familjen om att ta julmaten via catering i år. Dyrare? Visst. Men å andra sidan tar vi bara hem mat för julafton och möjligen lite brunch på juldagen. Inga rester som tvingas slängas.

Anna sa...

Andréa, håller helt med dig. Jag tycker väldigt mycket om att köpa julklappar men idag var det hysteriskt i stan.

Rosenblom, Vilken underbar idé. Fan vad skönt att slippa stressa med maten.