tisdag 3 februari 2009

VO2 max fart intervaller

Idag har det blivit intervaller. Fruktade intervaller som jag varit lite nervös inför hela dagen.
Jag skulle springa 4x1000m i VO2 max fart vilket för mig skulle vara 4.15 men eftersom jag fegade satte jag upp målet att klara intervallerna på 4.20.

Jag satte bandet på 1 grads lutning, jag hatar inte det lika mycket som innan, jag har väl börjat vänja mig. Efter 2k uppjogg i 11km/h fart blev det fyra intervaller:
1. 4.16 med en maxpuls på 168
2. 4.17 med en maxpuls på 168
3. 4.17 med en maxpuls på 172
4. 4.20 med en maxpuls på 173

Jag avslutade med 2k nerjogg.


Jag hade inte behövt frukta intervallerna. De tre första kändes riktigt bra. Visst var det jobbigt men inte alls så tufft som jag trodde det skulle bli. Den sista var dock äckeljobbig och jag ville kasta in handduken men lyckades ta mig i mål. Huvudet var med mig även idag.

VO2 max fart intervaller ska höja min syreupptagningsförmåga om jag förstått allt rätt och tjoho vad myket mer syre jag kan ta upp nu!

4 kommentarer:

Katarina M-I sa...

Bra kämpat. Du kommer vara stark och snabb när du kan damma av dina tusingar i parken i sommar!

Snorkkis sa...

Oj, det var duktigt jobbat! Ruskigt snabbt. Jag vill också springa lika fort som du :) .

Tröskelkungen sa...

Mycket bra genomfört. Gör man milen på 46 blankt så är det mycket riktigt 4.20 min/km som är rätt fart på tusingintervallerna (när syftet är VO2 max). Eftersom du fixade både detta pass och AT passet på 3 x 3000 meter (i 4.43 min/km) förra veckan så är det möjligt att du faktiskt är ytterligare något litet snabbare i själva verket? Men som du beskrver det så verkar du fått ta i ordentligt på sista intervallen och så skall det ju absolut vara. Att du fick upp pulsen ordentligt redan i första intervallen trots att distansen var betydligt kortare än de 3000 meters varianter som du körde förra veckan tolkar jag också som att du ligger i nogorlunda rätt fart. Din maxpuls i slutet av första intervallen är hög men på samma nivå som den sista intervallen vilket också betyder att du ligger rätt. Hade du kört för långsamt hade det varit större skillnad i puls mellan intervallerna.

Summa summarum så tror jag att farten 4.10 - 4.20 är VO2 max fart för dig och detta pass är kanon för att öka din maximala syreupptagningsförmåga. Men glöm inte att även om VO2 max intervaller är det effektivaste enskillda passet för att förbättra VO2 max (främst via ökad slagvolym) så är mängden minst lika viktig för att öka parametern VO2 max. Kort sagt många mil i benen per vecka ger muskler som kan ta emot mer syre och ge mer energi medan tusingintervallerna såsom detta pass ger en ökad slagvolym vilket innebär att mer syremolekyler når cellerna...

Många löppass är sköna och ger inspiration men VO2 max pass är ett riktigt tufft pass som passar de som verkligen vill når resultat med sin träning.

Du har en skön träningsinställning.

Lycka till

Anna sa...

Cykelmygga: Tack. Vi får köra tuffa intervaller ihop i parken till våren.

Fröken Snork: Tack så mycket eller vad man ska säga. Det låter löjligt men jag vet inte vad man borde springa på för att vara snabb, det är ju så varierande beroende på vem man är eller hur ens situation ser ut, vilka mål man har med sin träning osv.

Tröskelkungen: Ja, sista intervallen var ruskigt jobbig, det var verkligen en enorm skillnad från de tre andra. Jag ska köra på med dessa två intervallpassen varje vecka och varva med vanlig distanslöpning och ett hederligt långpass. Tack för alla goda råd!!!